Ceaiul negru – Istorie, proprietati si beneficii

Ceaiul negru este o băutură tradițională și populară în multe țări datorită beneficiilor sale.

Ceaiul negru este făcut din frunzele plantei Camellia sinensis, care se lasă să se oxideze înainte de uscare. Gradul de oxidare determină nivelul de culoare și aromă. Se poate servi cald sau rece, cu sau fara lapte.

Se crede că ceaiul negru a fost făcut pentru prima dată în China în timpul dinastiei Tang, deși nimeni nu știe exact când a fost inventat. Cele mai vechi înregistrări documentare datează din secolul al XVI-lea, când a fost menționat în textele medicale chinezești. Prima mențiune despre ceaiul negru datează și din această perioadă, când un misionar portughez a scris despre felul în care localnicii au băut „un fel de plantă numită chai despre care se spune că ajută la prevenirea setei”.

Ceaiul există de secole și este încă una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Ceaiul negru este unul dintre cele mai populare tipuri de ceai, în mare parte datorită beneficiilor sale.

Ceaiul negru a fost o băutură populară în Asia de secole. În ultimii câțiva ani, a avut loc o creștere a popularității în SUA si Europa.

Mulți oameni beau ceai negru pentru gustul și aroma sa.

Există numeroase beneficii care vin cu consumul de ceai negru. Poate ajuta oamenii să își reducă riscul de a dezvolta boli de inimă, cancer și diabet.

1) Ceaiul negru reduce riscul de cancer

Ceaiul negru are și antioxidanți care pot ajuta împotriva celulelor canceroase. S-a demonstrat că persoanele care beau ceai negru în mod regulat au un risc mai mic de a face cancer oral, cancer de laringe, cancer esofagian și cancer de prostată.

Ceaiul negru reduce riscul de cancer cerebral și cancerul colorectal, deoarece polifenolii pot stimula apărarea naturală pentru a distruge celulele tumorale înainte de a se răspândi în organism.

Studiile arată că polifenolii si cofeina din ceaiul negru pot inhiba creșterea celulelor tumorale și pot reduce dimensiunea leziunilor pre-invazive.

2) Ceaiul negru are proprietati antiinflamatorii

Ceaiul negru conține, de asemenea, polifenoli care s-au dovedit a avea efecte antiinflamatorii puternice în unele studii.

De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta oamenii să lupte împotriva infecțiilor și inflamațiilor din corpul lor. Ceaiul negru conține antioxidanți care ne pot proteja de deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi din mediul nostru.

3) Ajuta la pierderea in greutate

Unele dintre beneficiile consumului de ceai negru sunt că poate ajuta la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.

4) Protejeaza organismul de radicalii liberi

Un alt beneficiu major este că ceaiul negru oferă antioxidanți, care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi și vă pot reduce riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. Ceaiul negru conține, de asemenea, un compus numit L-teanină, care s-a descoperit că promovează calitatea somnului și calmul.

Are mai multe beneficii, inclusiv susținerea digestiei, ameliorarea durerii și scăderea colesterolului. Conținutul de cofeină din ceaiul negru poate creste vigilența mentală și poate îmbunătăți starea de spirit.

Desi este una dintre cele mai populare băuturi din lume, ceaiul negru este încă oarecum subestimat. Iată câteva motive excelente pentru a incepe sa bei ceai negru:

1) Ceaiul negru are mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde sau alb.

2) Este mai ușor pentru stomac decât cafeaua

3) Combate îmbătrânirea și te poate ajuta cu slăbirea

4) Ceaiul negru nu are nevoie de lapte sau zahăr, are un gust minunat de la sine!

Există multe beneficii pentru sănătate asociate cu ceaiul negru. Cofeina ajută la reducerea oboselii mentale și crește vigilența, în timp ce L-teanina promovează relaxarea fără somnolență. Ceaiul negru poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau sindrom metabolic.

Cum se prepara ceaiul negru?

Ceaiul negru se face prin infuzarea frunzelor de la planta Camellia sinensis in apa fierbinte, apoi adaugand lapte sau zahar dupa gust. Are o culoare maro închis și o aromă puternică cu note de fructe, flori și condimente

Ceaiul negru este cea mai consumată băutură din lume. Este folosit în toate părțile lumii, inclusiv în Europa, Asia, Africa, America și Australia. Ceaiul negru este preparat ca ceai cu gheață în multe țări.

Ar trebui să bem cu toții ceai negru în mod regulat din aceste motive!

Sursa foto:

unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *