Aronia beneficii – Descoperă cum fructele de aronia îți pot îmbunătăți sănătatea ta într-un mod uimitor!

Fructele de aronia au devenit din ce in ce mai populare in ultima perioada datorita proprietatilor lor benefice pentru sanatate. Aceste fructe contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, vitamine si minerale, care le confera o multime de beneficii pentru organismul uman.

Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile acestor fructe se poate consuma un pahar de suc de Aronia zilnic, la jumătate de oră după mese. Fructele pot fi consumate și proaspete sau uscate în preparate precum musli sau salată de fructe.

In acest articol de blog vom explora mai detaliat beneficiile fructelor de aronia pentru sanatate si cum pot fi acestea integrate in dieta noastra zilnica.

Ce este Aronia?

Fructul de Aronia este o sursa puternica antioxidanti care ajută la combaterea radicalilor liberi și a inflamației cronice, având în același timp proprietăți anti-cancerigene, anti-diabetice și antibacteriene. Mai mult, acesta ameliorează efectele secundare ale unor tratamente cum ar fi cele de chimioterapie și protejează împotriva radiațiilor.

Fructul de Aronia, cunoscut și sub numele de coacăză neagră, seamănă cu afinele ca aspect, dar gustul său este destul de diferit. Gustul dulce al afinei contrasteaza cu aroma acră a fructului de Aronia.

Originea fructelor de Aronia

Estul Americii de Nord este locul de origine al plantei Aronia. Nativilor americani le sunt cunoscute de mult timp beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe de Aronia. În anii ’20 ai secolului trecut, Uniunea Sovietică și alte țări europene au adoptat fructul de Aronia.

De peste 50 de ani, în lume se utilizează cu succes fructul prețios în domeniul medical. Astăzi, fructul mic este și subiectul cercetărilor medicale în numeroase țări. Rezultatele studiilor științifice sunt impresionante datorită abundenței de ingrediente eficiente în fructul și sucul de Aronia.

Proprietățile fructelor de aronia

Fructele de Aronia și sucul sunt bogate în vitamine și minerale, inclusiv vitaminele A, C, E, K și complexul B (cu excepția vitaminei B12), precum și calciu, magneziu, potasiu, zinc și fier.

Cele mai puternice ingrediente active ale fructului de Aronia aparțin grupului de polifenoli, în special flavonoizilor și antocianinelor. Polifenolii au un puternic efect antioxidant, iar fructul de Aronia conține o cantitate semnificativ mai mare de aceștia în comparație cu alte fructe de pădure. Datorită eficacității lor, polifenolii au multe efecte benefice asupra sănătății.

Flavonoidele, care îi resping pe prădători, inhibă bolile și protejează plantele de radiațiile UV și de infestarea fungică, se găsesc de asemenea în fructele de Aronia. În corpul uman, flavonoidele protejează celulele de daunele oxidative și mențin vasele de sânge sănătoase.

Beneficiile fructelor de aronia pentru sănătate

Când vine vorba de beneficiile fructelor sau ale sucului de aronia, nu este vorba doar de vitamine și minerale. Fructele de pădure și sucul de aronia, în special, sunt pline de o gamă impresionantă de ingrediente care favorizează sănătatea, inclusiv vitaminele A, C, E, K și complexul B (cu excepția B12). În plus, acestea sunt o sursă bogată de minerale esențiale și oligoelemente, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, zinc și fier.

Cu toate acestea, ceea ce diferențiază aronia de alte fructe de pădure este concentrația sa semnificativă de polifenoli, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante puternice. Dintre polifenoli, flavonoidele și antocianii sunt cei mai importanți reprezentanți în afine. Se crede că acești compuși au o gamă largă de beneficii pentru sănătate datorită activității lor antioxidante excepționale.

Nivelurile ridicate de polifenoli din aronia fac din acesta un antioxidant extrem de puternic care poate combate stresul oxidativ, un proces care duce la formarea radicalilor liberi care deteriorează celulele și provoacă boli cronice. Prin neutralizarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ, polifenolii din aronia pot preveni diverse probleme de sănătate, cum ar fi inflamațiile, bolile cardiovasculare și chiar cancerul.

În concluzie, aronia este un fruct cu o densitate mare de nutrienți care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, în special datorită concentrației sale remarcabile de polifenoli. Incluzând aronia în dieta dumneavoastră, vă puteți bucura de efectele sale antioxidante puternice și puteți promova sănătatea și bunăstarea generală.

Flavonoidele din fructele de aronia

Flavonoidele sunt un grup de compuși vegetali secundari și polifenoli care abundă în aronia. Aceștia conferă plantelor culorile lor vibrante și le protejează de amenințările externe, cum ar fi radiațiile UV, atacurile fungice și prădătorii. Acești compuși se găsesc în principal în pielea fructului și oferă numeroase beneficii pentru sănătate pentru oameni.

Flavonoidele joacă un rol crucial în protejarea organismului nostru împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi. Aceștia posedă proprietăți antioxidante puternice care ajută la neutralizarea acestor molecule dăunătoare și previn deteriorarea celulelor. În plus, flavonoidele contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge prin relaxarea pereților acestora și îmbunătățirea fluxului sanguin. Această proprietate se traduce adesea prin reglarea tensiunii arteriale, promovând sănătatea cardiovasculară generală.

Mai mult, unele flavonoide prezintă efecte antivirale, antimicrobiene, antialergice și anticancerigene, ceea ce indică potențialul lor ca agenți terapeutici în diverse boli.

În concluzie, conținutul ridicat de flavonoide ale acestor fructe oferă numeroase beneficii pentru sănătate care se extind dincolo de proprietățile lor antioxidante. Încorporarea acestor fructe de pădure în dieta dumneavoastră poate contribui la bunăstarea generală și la protecția împotriva diferitelor boli.

Studii clinice asupra fructelor de aronia

Boabele de aronia au atras atenția oamenilor de știință datorită abundenței sale unice de compuși vegetali secundari, ceea ce le face un subiect interesant pentru cercetarea medicală. Au fost efectuate numeroase studii pentru a investiga efectul boabelor de aronia asupra sănătății, iar rezultatele au fost extrem de promițătoare.

Un studiu, în special, s-a axat pe efectul fructelor de aronia asupra celulelor canceroase de colon. Studiul a demonstrat că extractul de aronia a inhibat semnificativ mai mult creșterea celulelor canceroase decât extractele de afine sau de struguri negri, cu o reducere a creșterii celulelor cu 50% după numai 48 de ore. În plus, creșterea celulelor intestinale sănătoase nu a fost afectată în perioada de 72 de ore.

Pe lângă potențialele sale proprietăți anticancerigene, s-a constatat că aronia are, de asemenea, efecte antidiabetice, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, precum și capacitatea de a proteja împotriva efectelor negative ale radiațiilor și ale medicamentelor citostatice. De asemenea, s-a demonstrat că boabele întăresc sistemul imunitar, protejează sistemul cardiovascular, ficatul și stomacul și protejează materialul genetic.

Rezultatele acestor studii sunt extrem de impresionante și demonstrează potențialul fructelor de aronia ca instrument puternic pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății. Încorporarea aronia în dieta proprie prin suc sau sub formă uscată poate oferi organismului antioxidanți și nutrienți esențiali, necesari pentru un stil de viață sănătos. Prin urmare, boabele de aronia ar trebui să fie considerate o parte esențială a unei diete și a unui stil de viață bine conturate.

fructe de aronia culese

Modalitati de consum

Atunci când vine vorba de cumpărarea de fructe de aronia sau de suc de aronia, este important să luați în considerare câțiva factori pentru a vă asigura că obțineți maximum din aceste superalimente valoroase. În primul rând, boabele de aronia ușor uscate au o concentrație și mai mare de ingrediente valoroase decât boabele proaspete. Prin urmare, ar putea fi benefic să căutați fructe de aronia uscate atunci când faceți cumpărături.

În plus, este foarte recomandat să acordați prioritate produselor care provin din culturi organice controlate. Acest lucru asigură faptul că boabele nu conțin substanțe nocive și sunt produse într-un mod sustenabil. Când vine vorba de sucul de aronia, este important să optați pentru un suc obținut 100% prin stoarcere directă și nu pentru un concentrat care a fost „îmbogățit” cu apă sau alți aditivi. În plus, sucul nu trebuie să conțină zahăr sau alți îndulcitori.

Este demn de remarcat faptul că în prezent există pe piață diverse alte produse care conțin fructe de aronia, cum ar fi fructele tartinabile sau batoanele de fructe. Deși aceste produse nu pot înlocui fructele de aronia proaspete sau uscate sau sucul de aronia neîndulcit, acestea pot fi o opțiune de gustare sănătoasă, convenabilă și ușor accesibilă.

Studii clinice:

  1. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03434574 – Aronia Berry Consumption on Blood Pressure
  2. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(22)00318-1/fulltext – The effects of Aronia berry (poly)phenol supplementation on arterial function and the gut microbiome in middle aged men and women: Results from a randomized controlled trial
  3. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/22/7823 – Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5681526/ – Antidiabetic Effects of Aronia melanocarpa and Its Other Therapeutic Properties
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7570557/ – Evaluation of Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of Anthocyanin-Rich Water-Soluble Aronia Dry Extracts

Sursa foto:

https://pixabay.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *