DieteLifestyleNoutatiProduse BIO

Ce sunt produsele organice si BIO, cum pot fi recunoscute si ce avantaje aduc?

De la un an la altul, produsele organice si BIO au o crestere spectaculoasa pe piata, din punctul de vedere al cererii, cei interesati facand parte din categoria oamenilor care urmaresc un stil de viata mai bun si mai sanatos. Desi produsele organice si BIO nu domina inca piata alimentelor si a produselor cosmetice, cercetarile arata ca ocupa deja un loc deosebit de important in topul solicitarilor.

Segmentul produselor organice si BIO include de la alimente si bauturi, la produse cosmetice, de ingrijire si de curatenie, pana la suplimente nutritive, compuse doar din ingrediente organice fara a fi modificate genetic si fara a avea substante chimice adaugate.

Cum se definesc produsele BIO?

Produsele BIO sunt supuse unor certificari si examinari complexe, fundamente pe norme legale, scopul fiind acela de a se obtine un certificat de conformitate. Conform legislatiei in vigoare, termenii BIO, ECO si organic definesc acelasi tip de produse, pentru obtinerea carora nu se folosesc substante chimice si interventii genetice.

Legislatia nu face referire la etichetarea si incadrarea produselor in functie de categoria “natural”, in schimb, termenul “organic” se foloseste mai ales pentru produsele agro-alimentare, in spatiul anglo-saxon. La randul sau, termenul “BIO” provine de la “biologic” si are aceeasi semnificatie, fiind folosit cu precadere in spatiul franco-german. In Romania, produsele ecologice au sigla “AE” pe eticheta, iar aplicarea logo-ului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie de la data de 1 iulie 2010.

Urmatoarele informatii se constituie intr-o sursa optima de lamurire a unor aspecte importante in ceea ce tine de produsele BIO:

Ce presupune certificarea produselor ECO si BIO?

In ceea ce priveste certificarea produselor BIO, Comisia Europeana a stabilit niste reguli foarte stricte:

  • este nevoie de doi ani de conversie pentru a comercializa un produs ecologic. Inainte de a obtine produsele agricole ce pot fi comercializate sub aceasta denumire, exploatatia trebuie sa parcurga perioada de conversie de minim 2 ani;
  • in Romania, certificarea si controlul produselor ecologice sunt asigurate de organismele de inspectie si de certificare private, aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in baza criteriilor de independenta, de impartialitate si de competenta stabilite prin ordinul 65/2010;
  • culturile sunt rotite de asa maniera incat resursele sunt folosite in mod eficient;
  • este interzisa folosirea pesticidelor chimice, fertilizatorilor sintetici, antibioticelor si substantelor severe;
  • este interzisa folosirea organismelor modificate genetic;
    • se incurajeaza folosirea resurselor naturale, precum gunoiul de grajd pentru ingrasamant sau a furajelor produse in ferme;
  • se recomanda folosirea speciilor de plante rezistente la boli si animale adaptate la mediu;
  • practicile cresterii animalelor sunt adaptate fiecarei specii, animalele fiind crescute in aer liber si hranite cu furaje ecologice.

De unde se pot cumpara produsele BIO?

Daca pana in urma cu cativa ani, produsele BIO erau mai dificil de gasit si cei interesati nu aveau acces la o gama mare cu astfel de produse, in prezent situatia s-a schimbat semnificativ. Cei care urmaresc un mod de viata sanatos pot sa achizitioneze astfel de produse inclusiv din magazinele online de profil.  Diversitatea ofertei de produse BIO este generoasa, indiferent ca in discutie intra alimentele, cosmeticele sau produsele destinate curateniei.

Ce produse pot fi certificate ecologic?

Aprobarea organismelor de inspectie si certificare de catre MADR este precedata de acreditarea acestora, conform normei europene emisa de un organism abilitat in acest sens. Concret, se pot certifica numai produsele agricole sau alte tipuri de produse ce au legatura cu domeniul agricol – anume: carne, seminte, mancare procesata, lactate si branzeturi, vin si bere. De asemenea, se mai pot certifica ecologic produsele de ingrijire personala si de menaj.

Legal vorbind, nu orice produs poate fi considerat BIO, ci doar produsele care nu contin niciun fel de substante chimice: de la fertilizatori, pesticide si pana la aditivi alimentari. De asemenea, produsele certificate ecologic nu trebuie sa contina substante chimice, organisme modificate genetic si sa nu pot fi iradiate. De astfel,  producatorii trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor efectuate zilnic.

Cum recunosti produsele certificate BIO?

Produsele certificate BIO sunt usor de recunoscut. Cea mai cunoscuta sigla pentru un produs BIO are forma unui dreptunghi verde in care apare imaginea stilizata a unei frunze, conturata de 12 stelute. Aceasta sigla este folosita in majoritatea statelor UE, fiind obligatorie pentru produsele alimentare preambalate. Alte informatii obligatoriu de mentionat includ: locul de producere a materiilor prime agricole, codul organismului de certificare si inspectie, precum si mentiunea “agricultura UE” sau “in afara UE”.

Sigla BIO specifica Romaniei este constituita din literele “AE” (agricultura ecologica) incadrate intr-un cerc. Aceasta certificand faptul ca 95% din ingrediente au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si ca produsul respecta regulile impuse legal.

Exista o diferenta dintre produsele BIO si cele naturale?

Comparativ cu produsele BIO, produsele naturale nu sunt reglementate de legislatie. Eticheta “100% natural” nu garanteaza integritatea produselor, deoarece nu exista autoritati care sa le certifice. Cu alte cuvinte, nu se poate sti cu siguranta daca au fost folosite pesticide si ingrasaminte chimice in cultivarea lor, oricat de sigur ar fi procesul de productie. Fermierii care cultiva produse sanatoase trebuie sa treaca printr-un proces lung si costisitor pentru certificarea BIO.

De ce sunt produsele BIO mai scumpe decat celelalte produse de pe piata?

Cu siguranta, primul aspect pe care il observa cumparatorii care investesc in produse BIO sau ecologice este pretul acestora. Produsele BIO sunt mai scumpe decat cele conventionale pentru ca in procesul de obtinere al ingredientelor nu se folosesc pesticide pentru a fi aparate de daunatori si nici hormoni de crestere rapida sau conservanti pentru a le pastra un timp indelungat.

Practic, in procesul de cultivare si intretinere a produselor BIO, nu sunt folosite insecticide sau ingrasaminte chimice, iar apararea recoltelor de daunatoare se face cu ajutorul unor substante naturale, mult mai costisitoare si mai greu de gasit decat cele chimice. In concluzie, astfel de produse necesita mai multe resurse, in comparatie cu cele conventionale.

Avantajele consumului sau utilizarii produselor BIO

Atat pe plan national, cat si in alte tari ale lumii, de la an la an, tot mai multi consumatori sunt interesati de produsele BIO pentru beneficiile pe care acestea le aduc.

Concret, avantajele produselor BIO alimentare includ cel putin urmatoarele aspecte:

  • gust unic: produsele organice au avantajul unui gust unic, asemanator cu cel traditional. Rosiile BIO, au un gust foarte asemanator cu cel al rosiilor consumate cu placere in copilarie, din gradina bunicilor, iar carnea afumata in mod natural cu lemn poate ajuta orice fermier sa isi promoveze produsele si sa le pastreze pe o perioada mai mare de timp;
  • contribuie major la intarirea sistemului imunitar: in timp ce produsele care se gasesc in magazine si sunt tratate cu diferite substante slabesc sistemul imunitar, produsele BIO sunt benefice pentru sanatate si pentru organism. Agricultura nemodificata genetic nu afecteaza sanatatea oamenilor;
  • produsele organice nu induc rezistenta organismului la antibiotice: consumand alimente BIO, organismul nu devine rezistent la antibiotice. Alimentele care se gasesc in mod normal pe piata sunt pline de antibiotice, de la carnea de vita, pana carnea altor animale crescute in fermele conventionale. Acest aspect duce la cresterea organismului la antibiotice, iar riscul ca respectivele medicamente sa nu mai fie eficiente atunci cand sunt administrate este foarte mare;
  • capacitate antioxidanta crescuta: alimentele BIO stimuleaza imunitatea si protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi, aparand organismul uman de boli si intarziind imbatranirea. Alimentele conventionale care sunt tratate cu pesticide nu mai produc in mod natural la fel de multi antioxidanti, de aceea nici nu sunt atat de benefice pentru organism. Fructele si legumele ecologice, in schimb, produc cantitati mai mari de asemenea substante care, o data ingerate, pot preveni aparitia celulelor canceroase, afectiunilor cardiace, deteriorarea vederii si alte afectiuni.

Nici avantajele asigurate de cosmeticele BIO nu sunt de neglijat:

  • cu ajutorul produselor BIO, pielea se ingrijeste corect si sigur: folosind cosmeticele BIO, pielea nu numai ca nu este afectata, ci nu se mai sensibilizeaza, pentru ca acestea au in compozitie numai nutrienti benefici pentru piele;
  • sunt compatibile cu toate tipurile de piele, ingredientele fiind naturale si sanatoase, incluzand: extractele de plante, uleiul de plante, precum si antioxidanti naturali. Nu contin ingrediente daunatoare pentru ten, precum coloranti si substante sintetice;
  • in plus, folosirea cosmeticelor BIO nu presupune efecte secundare. Acestea ofera beneficii pe termen lung, indeosebi persoanelor care se lupta cu probleme persistente ale pielii, cum ar fi acneea, petele si ridurile.

Pe piata de profil exista si produse de curatenie BIO, nu numai alimente si produse cosmetice. Acestea sunt mult mai prietenoase cu pielea, tesaturile, cu mobila si cu mediul inconjurator. Desi enumerarea nu este exhaustiva, din aceasta categorie se pot achizitiona produse de curatare a geamurilor sau a mobilei BIO, produse de curatare a parchetului sau detergenti BIO de cea mai buna calitate.

Cele mai importante avantaje ale produselor de curatenie includ urmatoarele aspecte:

  • produsele fara toxine sunt o alternativa foarte buna pentru cei care isi doresc o curatenie impecabila a casei si a vestimentatiei, eliminand chimicalele care se gasesc in produsele de curatare de pe piata. In detergentii conventionali se folosesc peste 80000 de ipuri de chimicale. Detergentii BIO, in schimb, contin numai enzime de curatare si ingrediente naturale extrase din plante;
  • se dizolva usor in apa si nu raman urme de reziduuri, detergentii BIO fiind biodegradabili. Pot fi sub forma de pudra, de pernute sau lichida, pentru adulti sau pentru bebelusi, cu ingrediente de cea mai buna calitate, inclusiv extracte de lavanda, musetel, uleiuri naturale. Nu includ derivate din petrol, parfumuri sintetice sau organisme modificate genetic;
  • de regula nu au miros sau daca totusi au, este putin pregnant.

Produsele BIO au un impact pozitiv asupra mediului inconjurator

Acesta este un avantaj major care nu poate fi omis atunci cand in discutie intra beneficiile produselor BIO. Fie ca este vorba de alimente sau de produse de curatare bio, impactul acestora asupra mediului inconjurator este minim. Productia alimentelor sau cosmeticelor si produselor de curatare BIO implica un proces tehnologic mai simplu, care nu dauneaza mediului inconjurator pentru ca nu sunt expuse iradierii.

In concluzie, produsele BIO ofera toate motivele pentru a fi consumate sau utilizate zi de zi. Orice persoana care le ia in calcul nu face altceva decat sa se bucure de un plus de sanatate, semnificativ in timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *